Bliss

Hertenkalf met bittere chocolade, snoepjes van witlof en coulis van rode biet met munt

Ingrediënten:

  • 4 grote stronken grondwitlof boter
  • peper en zout
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 g zacht kokende aardappelen
  • cayennepeper
  • 480 g filet van hertenkalf
  • 60 g bittere gesmolten chocolade
  • 60 g boter
  • 2 dl wildfond
  • 105 g coulis van rode biet met munt

 

Bereidingswijze:

Pluk de twaalf grootste blaadjes van de witlofstronken en bak deze zacht in wat boter zonder te veel te kleuren.
Kruid met peper en zout. Ontvet en bewaar voor later.
Maak een zachte witlofstoemp om de witlofblaadjes op te vullen.
Stoof daarvoor de fijngesneden ui aan, doe de aardappel in stukken erbij en bevochtig tot twee derde.
Goed kruiden met zout en wat cayennepeper.
Laat garen onder een deksel op een zacht vuur of in de oven.
Versnijd de rest van het witlof en bak in een weinig boter.
Vergeet niet te kruiden.
Wanneer het vocht bijna is verdampt en de aardappelen gaar zijn, de stoemp van het vuur nemen en het zacht gekarameliseerde witloof eronder vermengen.
Leg een lepeltje ervan in elk blaadje en rol deze op tot snoepjes.
Plaats op een bordje om warm te houden of warm nog even op in de microgolfoven (20 sec.) alvorens op het bord te plaatsen.
Kleur het hertenkalf aan beide zijden aan met wat boter en bak in de oven gedurende een gewenste gaartijd.
Laat het vlees steeds even rusten alvorens door te geven.
Strijk op elk bord met behulp van een borsteltje een veeg gesmolten chocolade uit.
Plaats hierop twee stukken hertenkalf en lepel een beetje jus (vleespan geblust met de wildfond en wat ingekookt) over het vlees.
Plaats per bord drie warme witlofsnoepjes ernaast en werk af met een lijntje coulis van rode biet met munt.

Tip: grondwitlof geeft een smaakvollere tint aan de bereiding.
Let erop bij de aankoop, het loont de moeite!

Uit: Denk Groente! - Zomer - Foto: © 2008
Tony Le Duc Voor : Minestrone Culinaire Uitgeverij - www.minestrone.be  

Foto's

 
 

Bliss cover zomer 2018

Bliss cover zomer 2018

Kalender:

 
Week Ma Di Wo Do Vr Za Zo
35           1 2
36 3 4 5 6 7 8 9
37 10 11 12 13 14 15 16
38 17 18 19 20 21 22 23
39 24 25 26 27 28 29 30
Alle evenementen

Deze maand in Bliss

  • Array

    Discushernia en lage rugpijn

    In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen mensen met nek en/of rugpijn en in BelgiŽ lijden 15% van de mannen en 19% van de ...

    Lees meer
  • Array

    BEHANDELING OVERGANGSKLACHTEN met RODE KLAVER - I

    Vroeger liet mijn vriendin me altijd bloemetjes van de witte en rode klaver plukken. Je proefde dan de honingzoete smaak die aan het begin van ...

    Lees meer
  • Array

    HERBICIDEN EN GLYFOSAAT II: Het geheime gif in (glyfosaat)herbiciden

    In een vorige aflevering las u hoe Monsanto het wetenschappelijk onderzoek naar glyfosaat probeert te manipuleren. Waarom? Glyfosaat verstoort het metabolisme van plant, dier en ...

    Lees meer
  • Array

    ZIEKTE VAN LYME: de epidemie van de 21e eeuw

    Tegenover het snel stijgend aantal gevallen (incidentie) van besmette tekenbeten staat een dramatisch ondermaatse kennis van de behandelaars, waardoor het aantal niet-gediagnosticeerde en onbehandelde chronische ...

    Lees meer
  • Array

    BELEEF JE VAKANTIE OP ALLE FRONTEN FRIS

    Wanneer het buiten zomers warm wordt en je zin krijgt om te genieten van de zon, zee, de kleurrijke zomerpracht en elkaar, merk je pas ...

    Lees meer