Bliss

Hertenkalf met bittere chocolade, snoepjes van witlof en coulis van rode biet met munt

Ingrediënten:

  • 4 grote stronken grondwitlof boter
  • peper en zout
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 g zacht kokende aardappelen
  • cayennepeper
  • 480 g filet van hertenkalf
  • 60 g bittere gesmolten chocolade
  • 60 g boter
  • 2 dl wildfond
  • 105 g coulis van rode biet met munt

 

Bereidingswijze:

Pluk de twaalf grootste blaadjes van de witlofstronken en bak deze zacht in wat boter zonder te veel te kleuren.
Kruid met peper en zout. Ontvet en bewaar voor later.
Maak een zachte witlofstoemp om de witlofblaadjes op te vullen.
Stoof daarvoor de fijngesneden ui aan, doe de aardappel in stukken erbij en bevochtig tot twee derde.
Goed kruiden met zout en wat cayennepeper.
Laat garen onder een deksel op een zacht vuur of in de oven.
Versnijd de rest van het witlof en bak in een weinig boter.
Vergeet niet te kruiden.
Wanneer het vocht bijna is verdampt en de aardappelen gaar zijn, de stoemp van het vuur nemen en het zacht gekarameliseerde witloof eronder vermengen.
Leg een lepeltje ervan in elk blaadje en rol deze op tot snoepjes.
Plaats op een bordje om warm te houden of warm nog even op in de microgolfoven (20 sec.) alvorens op het bord te plaatsen.
Kleur het hertenkalf aan beide zijden aan met wat boter en bak in de oven gedurende een gewenste gaartijd.
Laat het vlees steeds even rusten alvorens door te geven.
Strijk op elk bord met behulp van een borsteltje een veeg gesmolten chocolade uit.
Plaats hierop twee stukken hertenkalf en lepel een beetje jus (vleespan geblust met de wildfond en wat ingekookt) over het vlees.
Plaats per bord drie warme witlofsnoepjes ernaast en werk af met een lijntje coulis van rode biet met munt.

Tip: grondwitlof geeft een smaakvollere tint aan de bereiding.
Let erop bij de aankoop, het loont de moeite!

Uit: Denk Groente! - Zomer - Foto: © 2008
Tony Le Duc Voor : Minestrone Culinaire Uitgeverij - www.minestrone.be  

Foto's

 
 

Bliss cover herfst 2017

Bliss cover herfst 2017

Kalender:

 
Week Ma Di Wo Do Vr Za Zo
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
Alle evenementen

Deze maand in Bliss

  • Array

    Interview Tessa Smits - Auteur en kunstenaar

    Als Tessa eindelijk haar ondernemersdroom werkelijkheid laat worden, kan ze haar geluk niet op. De investeerders staan in de rij, de bank leent haar een ...

    Lees meer
  • Array

    Waar bomen van DROMEN...

    Dromen bomen? En waarover dan? Over ‘erbij horen’? ‘Wat wil ik later worden’? of ‘Hoe word ik gelukkig en met wie?’ ... Een gekke gedachte? ...

    Lees meer
  • Array

    Bio beschikbaarheid van voeding

    Als men de wereld van de voedingssupplementen verkent, komt men vroeg of laat de term ‘bio-beschikbaarheid’ tegen. Het klinkt ingewikkeld, maar het is bijzonder belangrijk ...

    Lees meer
  • Array

    Blijf vitaal, positief en scherp van geest DANKZIJ VITAMINE B12

    Streng vegetarisme of veganisme, een zwakke maagfunctie of een maagziekte vertonen, een maagoperatie of “maagverkleining” ondergaan hebben, het medicijn metformine of maagzuurremmers innemen..... het ...

    Lees meer
  • Array

    MET DEZE 14 NATUURTOPPERS wordt de kans op griep etc. nihil

    In de natuur is resistentie tegen de natuurlijke antibiotica van planten en kruiden uitgesloten, anders sterven deze simpelweg uit. Daarom hebben kruiden en planten een ...

    Lees meer