Bliss

Hertenkalf met bittere chocolade, snoepjes van witlof en coulis van rode biet met munt

Ingrediënten:

  • 4 grote stronken grondwitlof boter
  • peper en zout
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 g zacht kokende aardappelen
  • cayennepeper
  • 480 g filet van hertenkalf
  • 60 g bittere gesmolten chocolade
  • 60 g boter
  • 2 dl wildfond
  • 105 g coulis van rode biet met munt

 

Bereidingswijze:

Pluk de twaalf grootste blaadjes van de witlofstronken en bak deze zacht in wat boter zonder te veel te kleuren.
Kruid met peper en zout. Ontvet en bewaar voor later.
Maak een zachte witlofstoemp om de witlofblaadjes op te vullen.
Stoof daarvoor de fijngesneden ui aan, doe de aardappel in stukken erbij en bevochtig tot twee derde.
Goed kruiden met zout en wat cayennepeper.
Laat garen onder een deksel op een zacht vuur of in de oven.
Versnijd de rest van het witlof en bak in een weinig boter.
Vergeet niet te kruiden.
Wanneer het vocht bijna is verdampt en de aardappelen gaar zijn, de stoemp van het vuur nemen en het zacht gekarameliseerde witloof eronder vermengen.
Leg een lepeltje ervan in elk blaadje en rol deze op tot snoepjes.
Plaats op een bordje om warm te houden of warm nog even op in de microgolfoven (20 sec.) alvorens op het bord te plaatsen.
Kleur het hertenkalf aan beide zijden aan met wat boter en bak in de oven gedurende een gewenste gaartijd.
Laat het vlees steeds even rusten alvorens door te geven.
Strijk op elk bord met behulp van een borsteltje een veeg gesmolten chocolade uit.
Plaats hierop twee stukken hertenkalf en lepel een beetje jus (vleespan geblust met de wildfond en wat ingekookt) over het vlees.
Plaats per bord drie warme witlofsnoepjes ernaast en werk af met een lijntje coulis van rode biet met munt.

Tip: grondwitlof geeft een smaakvollere tint aan de bereiding.
Let erop bij de aankoop, het loont de moeite!

Uit: Denk Groente! - Zomer - Foto: © 2008
Tony Le Duc Voor : Minestrone Culinaire Uitgeverij - www.minestrone.be  

Foto's

 
 

Bliss cover nazomer 2017

Bliss cover nazomer 2017

Kalender:

 
Week Ma Di Wo Do Vr Za Zo
39             1
40 2 3 4 5 6 7 8
41 9 10 11 12 13 14 15
42 16 17 18 19 20 21 22
43 23 24 25 26 27 28 29
44 30 31          
Alle evenementen

Deze maand in Bliss

  • Array

    Interview Jan Kortie: 'Stembevrijder'

    Jan Kortie is de grondlegger van stembevrijding. Hij ontwikkelde in de loop van de afgelopen 30 jaar een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen en schreef ...

    Lees meer
  • Array

    TERUG ĎNAAR SCHOOLí Ook voor jou met gemengde gevoelens?

    Binnenkort is het zover. Veel leerkrachten zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. EN? Bereid jij ook jouw peuter op de ...

    Lees meer
  • Array

    A«AI-ACEROLA: een rijke bron van nutriŽnten

    Van oudsher zijn de voedzame aÁaŪ bessen populair in het dieet van de lokale bevolking in de Amazone delta waar ze naast de pulp ook ...

    Lees meer
  • Array

    Je hoeft niet ziek te zijn OM BETER TE WORDEN

    Toen ik in een natuurwinkel op zoek was naar aloŽ vera en Grote Klis om het endocriene systeem te ondersteunen, vroeg ťťn van de bedienden ...

    Lees meer
  • Array

    Olijfolie: 11 kwaliteitscriteria waaraan je een perfecte soort herkent

    Extra viŤrge olijfolie is heel erg gezond. Daarom gebruiken onze drie lievelingsfoodies het vloeibare goud ook zo graag en overvloedig. Er dient echter wel rekening ...

    Lees meer