Bliss

Hertenkalf met bittere chocolade, snoepjes van witlof en coulis van rode biet met munt

Ingrediënten:

  • 4 grote stronken grondwitlof boter
  • peper en zout
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 g zacht kokende aardappelen
  • cayennepeper
  • 480 g filet van hertenkalf
  • 60 g bittere gesmolten chocolade
  • 60 g boter
  • 2 dl wildfond
  • 105 g coulis van rode biet met munt

 

Bereidingswijze:

Pluk de twaalf grootste blaadjes van de witlofstronken en bak deze zacht in wat boter zonder te veel te kleuren.
Kruid met peper en zout. Ontvet en bewaar voor later.
Maak een zachte witlofstoemp om de witlofblaadjes op te vullen.
Stoof daarvoor de fijngesneden ui aan, doe de aardappel in stukken erbij en bevochtig tot twee derde.
Goed kruiden met zout en wat cayennepeper.
Laat garen onder een deksel op een zacht vuur of in de oven.
Versnijd de rest van het witlof en bak in een weinig boter.
Vergeet niet te kruiden.
Wanneer het vocht bijna is verdampt en de aardappelen gaar zijn, de stoemp van het vuur nemen en het zacht gekarameliseerde witloof eronder vermengen.
Leg een lepeltje ervan in elk blaadje en rol deze op tot snoepjes.
Plaats op een bordje om warm te houden of warm nog even op in de microgolfoven (20 sec.) alvorens op het bord te plaatsen.
Kleur het hertenkalf aan beide zijden aan met wat boter en bak in de oven gedurende een gewenste gaartijd.
Laat het vlees steeds even rusten alvorens door te geven.
Strijk op elk bord met behulp van een borsteltje een veeg gesmolten chocolade uit.
Plaats hierop twee stukken hertenkalf en lepel een beetje jus (vleespan geblust met de wildfond en wat ingekookt) over het vlees.
Plaats per bord drie warme witlofsnoepjes ernaast en werk af met een lijntje coulis van rode biet met munt.

Tip: grondwitlof geeft een smaakvollere tint aan de bereiding.
Let erop bij de aankoop, het loont de moeite!

Uit: Denk Groente! - Zomer - Foto: © 2008
Tony Le Duc Voor : Minestrone Culinaire Uitgeverij - www.minestrone.be  

Foto's

 
 

Bliss cover zomer 2017

Bliss cover zomer 2017

Kalender:

 
Week Ma Di Wo Do Vr Za Zo
31   1 2 3 4 5 6
32 7 8 9 10 11 12 13
33 14 15 16 17 18 19 20
34 21 22 23 24 25 26 27
35 28 29 30 31      
Alle evenementen

Deze maand in Bliss

  • Array

    Interview Chantal Voets

    Chantal Voets is samen met haar echtgenoot Bart Maes de drijvende kracht achter Amanprana, dat staat voor 100% biologische en natuurlijke producten. Haar interesse in voeding werd ...

    Lees meer
  • Array

    Natuurlijke middelen verzachten artrose

    Artrose is een aandoening waaraan miljoenen mensen lijden en die de gewrichten van vingers, polsen, tenen, Ö aantast, waardoor die gewrichten gezwollen, stijf en in ...

    Lees meer
  • Array

    Natuurlijke hulp bij ijzergebreksanemie

    Bloedarmoede door ijzergebrek of Ďferriprieve anemieí komt vrij vaak voor. Als ernstige oorzaken uitgesloten zijn, dan kan met een passend voedingssupplement orde op zaken gesteld ...

    Lees meer
  • Array

    Superfoods: rode biet helpt echt!

    De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat rode biet het uithoudingsvermogen verbetert, de hoge bloeddruk verlaagt en ...

    Lees meer
  • Array

    Broccoli: de onbetwiste nr. 1 van de gezondste groenten

    Het aantal studies dat de positieve eigenschappen van broccoli bewijzen zijn niet meer te tellen. We mogen stellen dat er drie redenen zijn die broccoli ...

    Lees meer